'Minnelijke vaststelling' historische versie in sectorconventies

Minnelijke vaststelling? ‘Géén vodje papier!’

Een minnelijke vaststelling is, in de branche leidingen en kabels, normaliter een tegensprekelijke vaststelling tussen 2 partijen (schadelijder en -verwekker). Soms zijn echter meerdere partijen betrokken. Daarvoor bestaan allerlei papieren voorgedrukte en in meervoud in te vullen zelfdoorschrijvende formulieren. Bedoeling moet steeds zijn dat genoemde partijen het formulier gezamelijk en tegensprekelijk invullen en het vervolgens ook ondertekenen om aldus tot een minnelijke vaststelling te komen. Tot slot ontvangt elke partij onmiddellijk een exemplaar van het ingevulde en ondertekende formulier aangezien de inhoud ervan haar bindt.
Ettelijke andere mogelijkheden doen zich echter soms ook voor. Die kunnen aanleiding geven tot verwarring en misverstanden allerhande met daarenboven soms ook verstrekkende gevolgen.
Hierna komen ontstaan, doel, en enkele verschijningsvormen van die formulieren aan bod.
Dergelijk meervoudig – maar zelfs ook een slechts éénzijdig – ondertekend formulier blijkt daarbij géén vodje papier. Daarom is bij opmaak en ondertekening ervan uiterste voorzichtigheid geboden. Enkele do’s-and-don’ts en mogelijke aanpassingen van de voorgedrukte teksten komen hieronder dan ook aan bod evenals een praktijkvoorbeeld.
Ook digitale formulieren hebben ondertussen hun intrede gedaan. Om meerdere redenen verdienen zij meer dan bijzondere aandacht.

Algemeenheden

Ontstaan en doel minnelijke vaststelling

Het hierboven uitgelichte Nederlandstalig formulier minnelijke vaststelling is een historisch document dat dateert van ettelijke decennia geleden. Het ontstond in het kader van sectorovereenkomsten tussen de beroepsvereniging der verzekeraars en nutsbedrijven of KLB’s (kabel- en leidingbeheerders). Het bestaat uiteraard ook in Franstalige versie. Het was vooral bestemd voor tegensprekelijke vaststelling van graafschade aan ondergrondse leidingen en kabels tussen schadelijder en -verwekker. Het ontwerp was min of meer universeel. Het was/is dan ook in meerdere sectorovereenkomsten opgenomen. Aldus was het lang gangbaar en niet alléén m.b.t. graafschade maar ook voor andere schade in het kader van beroepsactiviteiten. Het dook verder ook op in het kader van allerhande privéactiviteiten en zelfs bij schade door wegverkeer. Het formulier is in enige mate (maar dan ook niet meer dan dat) vergelijkbaar met het klassieke papieren ‘Europees aanrijdingsformulier‘.

Lees meer

Verschijningsvormen minnelijke vaststelling

In de loop der tijden kwamen verschillende van die formulieren in omloop. Ondanks aansluiting aan een of meer sectorconventies met daarin het overeengekomen uitgelichte formulier hierboven, gebruik(t)en KLB’s ter zake (soms) toch hun eigen formulier(en). Het tweetalige formulier hieronder (ook een historisch formulier), dat het huisformulier betreft/betrof van één nutsbedrijf, is daarvan een voorbeeld.
Het Nederlandstalig formulier hieronder tot slot is van ‘recentere datum‘ nl. van 2010 en bestaat ook in Franstalige versie. Ook dit formulier ontstond in het kader van een sectorovereenkomst tussen verzekeraars en een nutsbedrijf, zoals het uitgelichte formulier hierboven. Duidelijk is dat het ook voor min of meer universeel gebruik is ontworpen. Er zijn nl. uitdrukkelijk 5 verschillende soorten netten vermeld nl. elektriciteit, gas, telecom, signalisatie en openbare verlichting (punt 6). Hoewel ondertussen wijdverbreid, is dit formulier nog niet algemeen en expliciet geïntroduceerd in andere sectorconventies. Nochtans is het daarin ook bruikbaar en ook al effectief in gebruik. Toch heeft het er de schijn van dat die introductie wel impliciet is gebeurd, maar (nog) niet algemeen is gecommuniceerd.
Een meer recente ontwikkeling betreft het gebruik van elektronische toestellen waarop digitale formulieren minnelijke vaststelling zijn geïnstalleerd. Tevens zijn ze daarop ook reeds ingevuld en ondertekend.
Rekening houdend met het voorgaande is duidelijk dat verschillende formulieren kunnen opduiken n.a.v. de vaststelling van een schadegeval. Meteen een algemeen aandachtspunt. Het is dan ook steeds opletten geblazen voor alle partijen die bij invulling en ondertekening van dergelijk formulier zijn betrokken. Het ene formulier is immers het andere niet en (belangrijke) wijzigingen kunnen (plots) zijn doorgevoerd. Op de genoemde elektronische toestellen kan zelfs een hele reeks van digitale formulieren zijn geïnstalleerd. Die zijn daarenboven desgewenst ook nog eens stuk voor stuk en à la minute aanpasbaar.

Minnelijke vaststelling praktisch

Géén vodje papier!

Papieren formulieren minnelijke vaststellingen als hier in beeld komen, lijken misschien vrij onschuldig want zog. ‘… zonder erkenning van aansprakelijkheid’. Het staat trouwens uitdrukkelijk zo op de formulieren zelf die in het kader van sectorovereenkomsten tot stand kwamen (zie hierboven). Strikt genomen is dat inderdaad ook het geval, maar anderzijds is het ongetwijfeld ook misleidend. Als dergelijk ingevuld document wederzijds is ondertekend, houdt dat vanwege die ondertekenaars wél erkenning in van de erop vermelde feiten. En (sommige van) die feiten kunnen van doorslaggevend belang zijn bij de bepaling van de aansprakelijkheid. Het tweetalige formulier hierboven vermeldt i.d.v. trouwens uitdrukkelijk ‘Deze vaststelling is geen erkenning van aansprakelijkheid, maar een overzicht van identiteiten en feiten, te ondertekenen door beide partijen’ en gaat daarbij dus nog een stap verder door uitdrukkelijk ook de identiteit van de erop vermelde personen vast te willen leggen (zie verder).
Een ingevulde én ondertekende minnelijke vaststelling is dan ook inderdaad ‘géén vodje papier‘ en zulks geldt voor elke ondertekenende partij.

Lees meer

Do’s-and-don’ts m.b.t. minnelijke vaststelling

M.b.t. het invullen en ondertekenen van een formulier minnelijke vaststelling zijn er voor alle mogelijk betrokken partijen een aantal do’s-and-don’ts. Het lijstje hierna, dat niet limitatief is, lijkt op sommige punten misschien absurd. De realiteit blijkt de absurditeit soms echter helaas nog te overtreffen. Zonder juridisch terrein te willen betreden, hierna enkele aandachtspunten i.v.m. invullen en ondertekenen van een minnelijke vaststelling.

Lees meer

Mogelijke aanpassingen formulieren minnelijke vaststelling

Heikele aangelegenheden zijn, ondertussen sinds vele jaren, de hierboven reeds vermelde problemen i.v.m. de identiteiten van de personen die op dergelijk formulier worden vermeld, maar bv. ook de vragen onder punt 14 van de historische versie van het hierboven uitgelichte formulier minnelijke vaststelling zowel als van de hierboven ook getoonde versie 02.2010. Die vragen hebben betrekking op al dan niet genomen voorzorgsmaatregelen nl. de aanwezigheid van plans op de werf en de uitvoering van sonderingen. Uit de wijzen waarop die vragen zijn gesteld, blijkt dat ze soms dateren uit vervlogen tijden d.i. van voor de invoering van nieuwe technieken. De antwoorden op die vragen hebben evenwel meermaals aanleiding gegeven tot uitkomsten van zaken volledig naast de kwestie waaromtrent hierna enige toelichting.

Lees meer

Digitale formulieren minnelijke vaststelling

Hetgeen hierboven is vermeld i.v.m. papieren formulieren minnelijke vaststelling geldt ook voor digitale formulieren en wel volledig en integraal. Immers digitaal of papier, in géén van beide gevallen gaat het om een ‘vodje‘! Ter zake zijn een reeks issues die kunnen optreden en waaromtrent beter vroeger dan later klaar en duidelijke afspraken tussen betrokkenen dienen gemaakt. Verwacht mag dan ook dat het laatste woord daarover nog niet is gezegd, noch geschreven. Daarom hieronder slechts enkele vaststellingen en bedenkingen die in de komende periode allicht nog zullen worden aangevuld.

Lees meer

Voorbeeld van minnelijke vaststelling

De feiten

Op een industriële site stelde de beheerder van een hoogspanningsluchtlijn schade vast aan een mast van die lijn gevolgd door de opmaak van een papieren minnelijke vaststelling ondertekend door lijnbeheerder en site-uitbater, en met vermelding van die uitbater als schadeverwekker. Aldus richtte de lijnbeheerder zich tot die uitbater voor het verhalen van de schade. Naderhand raakte evenwel nog een derde in de zaak betrokken door toedoen van een aanvankelijk aangesteld onderzoeker.

Lees meer

Het voorbereidend onderzoek

Uit het dossier bleek een tijdsvenster binnen hetwelk de vastgestelde schade moest zijn ontstaan. Namelijk tussen een controle door een keuringsorganisme dat géén schade rapporteerde en het ogenblik waarop de lijnbeheerder de schade vaststelde. Verder bleek dat de betrokken derde in dat tijdsvenster géén werken op die site zou hebben uitgevoerd.

Lees meer

Het tegensprekelijk onderzoek

Hieronder enkele beelden van de toestand op dat ogenblik. Er was op die site een bedrijvigheid vanjewelste met allerlei activiteiten en het aan- en afrijden van voer- en werktuigen allerhande en van diverse eigenaars, hetgeen meteen het aantal mogelijke kandidaat-schadeverwekkers fors leek te doen stijgen. Een definitieve herstelling was nog uit te voeren. Hoge kosten waren i.d.v. te verwachten. De lijnbeheerder zegde toe ons kantoor voortdurend en tijdig op de hoogte te houden opdat wij een en ander zouden kunnen volgen, onderzoeken en bespreken. Ter zake heeft de lijnbeheerder geen enkel bericht gestuurd.

Omtrent de vraag whodunit bleek uit de vergadering aanvankelijk dat genoemd tijdsvenster kon worden behouden als tijdspanne waarin de schade was ontstaan. Aangezien anderzijds door ons echter was vastgesteld dat de derde in dat tijdsvenster niet op die site aanwezig was geweest, kwam vast te staan dat die derde dan ook niet betrokken kon zijn in de zaak die zich in dat tijdsvenster had voorgedaan.

Lees meer

De afwikkeling

Tijdens het verdere verloop van de zaak ondernam genoemd onderzoeker nog enkele pogingen om de derde toch verder in de zaak te blijven betrekken; tevergeefs evenwel. Alle andere mogelijke potentiële kandidaat-schadeverwekkers zijn daarbij zonder meer buiten beschouwing gelaten en de inhoud van de minnelijke vaststelling is volkomen genegeerd, waardoor is gepoogd die minnelijke vaststelling, nochtans hoeksteen in diverse sectorconventies, feitelijk onderuit te halen.

Lees meer

Besluiten

  • Een ondertekende papieren minnelijke vaststelling is géén vodje papier, evenmin als een digitale!
  • Het ene onderzoek is het andere niet; vergelijking is dan ook vaak appels met peren vergelijken.